Följ oss på LinkedIn Phone icon Kontakta oss Optiska Nyheter Bli Kund

Välj rätt WDM-transceiver för ditt projekt – 5 användbara fakta

Wavelength Division Multiplexing (WDM), som vi diskuterade i vårt tidigare blogginlägg , gör det möjligt för företag och operatörsnätverk att maximera fiberinfrastrukturens kapacitet genom att överföra ett antal optiska signaler över en enda optisk fiber med hjälp av lasrar av olika våglängder.

Förutom att mångdubbla kapaciteten kan det också möjliggöra dubbelriktad kommunikation över ett fiberstrå. Detta gör det till ett kostnadseffektivt sätt att expandera nätverket enkelt och utan att använda mer fiber.

WDM Transceiver

01. Wavelength Division Multiplexing (WDM) Transceivers – hur fungerar dem?

Optiska transceivers konverterar de elektriska datasignalerna från värdutrustningen till de specifika ljusvåglängderna som sedan överförs till en CWDM- eller DWDM-multiplexer för att sändas över fiberstrå.

Det finns ett stort utbud av WDM-transceivers tillgängliga, med support för upp till 400 Gbps och en räckvidd på upp till 160 km. Valet beror på din implementering, överföringsavstånd tillsammans med kraven på bandbredd och om du har valt att använda CWDM eller DWDM.

02. CWDM eller DWDM – Vad är bäst för dig?

Viktiga överväganden är att DWDM i allmänhet är dyrare än CWDM eftersom DWDM har mer förfinad teknik (särskilt lasern) för att uppnå längre räckvidd och uppnå högre densitet och bandbredd. Ta hänsyn till projektkraven inklusive din lösning för multiplexing, dessa kommer sannolikt att bestämma ganska tydligt om CWDM eller DWDM är det bästa valet.

Du kan läsa mer om Coarse Wavelength Division Multiplexing (CWDM) eller Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) i vårt blogginlägg här >

03. Vilken transceiver behövs – SFP, SFP+ eller QSFP28?

Först måste man ta hänsyn till det fysiska gränssnitt som används av nätverksutrustningen.

Flera branschstandarder säkerställer kompatibilitet med nätverksutrustning och det finns ett stort antal formfaktorertillgängliga, inklusive SFP, SFP+, SFP28, QSFP28 eller XFP. Exempel på dataöverföringshastigheter och avstånd för de olika tillgängliga formfaktorerna ges nedan. Observera att både XFP och SFP+ kan sända upp till 10 Gbit, men XFP-modulen har större fysiska dimensioner än SFP+ och de är inte utbytbara.

Form-Factor Types

Data Rate

CWDM Range

DWDM Range

SFP

100M, 1G, 4G

40 – 160km

40 – 80km

SFP+

8G, 10G, 16G

10 – 80km

20 – 100km

XFP

10G

40 – 80km

40 – 80km

SFP28

25 G

10 – 40km

10km

QSFP28

100 G

10km

SFP är utformad för att stödja 100/1000 Mbps Ethernet, Fibre Channel och SONET/SDH samt stödjer överföringshastigheter på upp till 4,25 Gbps. SFP-portar finns ofta på Ethernet-switchar och -routrar, nätverkskort och brandväggar. SFP+ är nästan identisk med SFP men stödjer snabbare hastigheter på upp till 10 Gbps över längre avstånd.

QSFP (quad small form factor) stödjer också Ethernet, Fibre Channel och SONET tillsammans med InfiniBand och kan sända med olika datahastigheter, med QSFP28 som en av de senaste versionerna som stödjer 100 Gbps. QSFP kan stödja 4 x 25 Gbps kanaler, 2 x 50 Gpbs eller 1 x 100 Gbps beroende på transceivern.

04. Välj rätt CWDM- eller DWDM-våglängd

En transceiver väljs för varje kanal och de är färgkodade till en industristandard för varje frekvens.

WDM Transceiver

Som ett exempel, låt oss titta på alternativen för CWDM. Vanligtvis kan ett system för CWDM sända 18 kanaler på frekvenser från 1270 nm till 1610 nm, med mellanrum på 20 nm. Diagrammet ovan visar branschstandarden för de olika CWDM-frekvenserna. För att möjliggöra ett längre överföringsområde stödjer till exempel CWDM SFP-moduler 8 frekvenser från 1470 nm till 1610 nm.

DWDM, som används för att tillhandahålla bandbredd med hög kapacitet kan bära 40 våglängder med mellanrum på 100 GHz med ett intervall från 1588,77 nm till 1563,86 nm med kanalavstånd på cirka 0,8 nm. Alternativt finns även 50 GHz, 25 GHz vilket möjliggör för upp till 96 kanaler. Du bör därför tänka på detta när du gör ditt val.

05. WDM-transceivers – kompatibilitet mellan flera leverantörer

Slutligen gör Multi-Source Agreement (MSA) det också möjligt att mixa och matcha moduler från olika tillverkare och säkerställa kompatibilitet med Pro Optix-transceivers för att matcha din specifika installation, från Brocade och Cisco, till HP och Huawei. Kolla in vår portal eller ring oss för att hitta rätt transceiver för din applikation.

Om du vill ha hjälp med ett WDM-projekt, kontakta Pro Optix specialistteam – våra WDM-lösningar används av fyra av de fem störta operatörerna i Sverige.

Läs mer om WDM i vår introduktionsguide för WDM >

Sök och välj hela vårt utbud av WDM-transceivers i vår kundportal (registrera dig för lager och prissättning) >

 

Du kanske också är intresserad av...

 
Nordiskt TV-Bolag
Våra Produkter

Våra Produkter för Fiberoptiska Anslutningar

Det breda produktsortimentet ger oss möjlighet att erbjuda lösningar som är anpassade till kundens specifika krav. Vi kan garantera kompabilitet och hög kvalitet samt ge garantier då alla våra tillverkare är ISO-certifierade.

+ Läs mer
Channel Partner Services
Maximera möjligheterna och skapa affärer

Återförsäljarservice

Pro Optix erbjuder sina återförsäljare en rad olika tjänster som adderar värde och maximerar möjligheterna för ÅF att öka försäljningen. Värdeadderande tjänster för återförsäljare inkluderar nätverksdesign, testlabb för fiberoptiska lösningar, logistik- och leveranslösningar, marknadsföringsstöd med mera.

+ Läs mer
 

Prenumerera på nyhetsbrev