Följ oss på LinkedIn Phone icon Kontakta oss Optiska Nyheter Bli Kund

Vilka är skillnaderna mellan SFP transceivers? (SFP+, SFP28, SFP56, SFP-DD)

Det finns en mängd olika SFP-transceivers tillgängliga på marknaden. I den här artikeln tar vi en titt på skillnaderna mellan dem, och vilka olika applikationer inom nätverksmiljöer som de används till.

Vad är en SFP-transceiver?

Akronymen SFP står för Small Form Factor Pluggable och är transceivers som utvecklats efter SFP Multi-Source Agreement. De består av kompakta moduler som lätt pluggas in, och som möjliggör en smidig anslutning och dataöverföring via koppar- eller fiberkablar till och från ett stort antal nätverksplattformar. Eftersom de kan ansluta en nätverksenhet till en mängd olika kabeltyper (Ethernet, single-mode eller multi-mode optisk fiber), och är flexibla att använda där nätverksmodifieringar krävs är SFP-moduler de mest populära av alla optiska transceivers.

Sedan den första SFP-formfaktorn lanserades har det gjorts flera uppgraderingar för att ta hänsyn till den ökande efterfrågan på högre bandbredd och ökad datahastighet. Dette lede till utvecklingen av modulerna SFP+, SFP28, SFP56, SFP-DD och QSFP.

En liten bit av SFP’s historia

SFP-transceivers (Small Form-factor Pluggable) lanserades 2002, cirka 5 år efter GBIC, som en mini-version, som uppnådde typiska hastigheter på 1 Gbps för Ethernet och 4Gbps för Fibre Channel. SFP-modulerna kallas fortfarande ibland för ”mini GBIC”. 2006 lanserades SFP+ (Enhanced Small Form-factor Pluggable), med hastigheter på upp till 10 Gbps. SFP+ är fortfarande ett dominerande branschformat idag, med dataöverföringsmöjligheter på upp till 16 Gbps. SFP och SFP+ har samma fysiska dimensioner och följdes 2014 upp med nästa generation – SFP28, som utformades för hastigheter upp till 25 Gbps.

Läs mer om formfaktorernas historia >

SFP Copper Transceiver

1000M SFP Copper
100 m, SERDES, RJ45

Att välja SFP-modul

 

Det finns en mängd olika SFP-transceivers som kan väljas beroende på kabeltyp (koppar eller fiber). De stöder vid sidan av överföringsområdet och överföringshastigheten, single-mode och multi-mode optisk fiber för olika typer av applikationer.

SFP för Gigabit Ethernet

Kopparbaserade SFP-moduler som använder Gigabit Ethernet (1000BASE-T och 1000BASE-TXI) har en räckvidd på upp till 100 meter.

Fiberoptiska SFP, SFP+, SFP28/SFP50 och SFP-DD moduler

Fiberoptiska SFP-moduler klarar avstånd på upp till 160 km. Från 10 Mbps till 1 Gbps, med kontakter för LC Duplex, LC Simplex och SC Simplex. De vanligaste optiska modulerna använder 850nm våglängd för att överföra till maximalt 550 meter med multi-modefiber. Single-mode SFP-moduler som sänder vid 1310 nm våglängd kan maximalt nå 20 km.

SFP Transceiver

10G SFP+ LR
10 km, 1310 nm, DDM,
LC Duplex, Singlemode

SFP+ transceivers sänder på ett avstånd från 30 meter till 120 kilometer med en datahastighet på 8 Gbps, 10 Gbps och 16 Gbps. SFP+ moduler hanterar anslutningstyperna LC Duplex och LC Simplex.

SFP28-moduler kan nå avstånd mellan 100 meter och 40 kilometer och sända 25 Gbps. SFP28-moduler finns tillgängliga för single- och multi-mode fiberanslutningar (LC Simplex och LC Duplex).

SFP56-moduler Kompatibel med de tidigare SFP- och SFP28-modulerna, möjliggör SFP56 överföring upp till 50G vid avstånd från 100 m till 10 km, vilket ger ännu snabbare bandbredd för datacenter.

SFP-DD-moduler Small Form-factor Pluggable Double Density) är en av de senaste standarderna som släppts av MSA Group. Det gör det möjligt för datacenter att öka datahastigheten med 50G som sänds över 2 kanaler, vilket ger en total signaleringshastighet på 100G och stödjer avstånd på mellan 500m och 10km. SFP-DD är även kompatibel med SFP+ moduler och kablar. Standarden kommer också att stödja en datahastighet på 200G över två kanaler med PAM4.

Är SFP och SFP+ moduler utbytbara?

SFP optiska tranceivers kan användas i SFP+ portar från vissa leverantörer (t.ex. Cisco), men datahastigheten kommer att reduceras till nivån för SFP-modulenen. Till exempel ner till 1 Gbps, snarare än 10 Gbps. SFP+ moduler kan användas i SFP-portar men datahastigheten kommer då att sänkas till den maxima hastighet som porten stöder.

 

Användningsområden för olika typer av SFP-moduler

 

Det finns en rad SFP-transceivers anpassade för olika typer av applikationer. Allt från simplex SFP-moduler för single fiberapplikationer till SFP-moduler för WDM (Wavelength Division Multiplexing) med lång räckvidd. Det finns justerbara moduler och de som är anpassade för att klara till exempel krävande driftstemperaturer.

SFP Transceiver

1000M SFP SWDM ZX+
120 km, nm, DDM,
LC Duplex, Singlemode

Long-range Wavelength Division Multiplexing (WDM)

Wavelength Division Multiplexing (WDM) möjliggör överföring av flera våglängder samtidigt över en enda fiber. CWDM- och DWDM SFP-moduler används till exempel för långdistans- och tunnelbanenät, där det finns ett behov av att maximera antalet tjänster som levereras över fiber på långa avstånd. SFP CWDM & DWDM-moduler har en räckvidd på 40–160 km, och SFP+ från 40–100 km. WDM används också av företag, datacenter och statliga operatörer som en kostnadseffektiv lösning.

Läs mer om WDM >

Passiva optiska nätverk (PON) SFP-moduler för företags- och abonnentsnätverk

Passiva optiska nätverk (PON) använder Time Division Multiplexing (TDM) och Wavelength Division Multiplexing (WDM) för att ange bandbredd till specifika anslutningar, vanligtvis i abonnentsnätverk. SFP-transceivers används vid Optical Network Terminal/Unit (ONT/ONU) för att leverera fiberbaserade tjänster till abonnentens lokaler och används vid Optical Line Terminal (OLT) på huvudkontor.

SFP DWDM Transceiver

1000M SFP DWDM ZX+
120 km, nm, DDM,
LC Duplex, Singlemode

Använd BiDi SFP-tranceivers för att förenkla kabeldragningar och minska kostnaderna

BIDI SFP möjliggör överföring och mottagning av data till och från nätverksenheter som nätverks switchar och routrar via en enda optisk fiber. Detta gör det möjligt att förenkla kabeldragningen, det ökar nätverkskapaciteten och det minskar kostnaderna.

Fiber Channel SFP-moduler för höghastighetsdatalagring

Fiber Channel SFP-moduler används för att ansluta datalagring till datorer i en SAN-nätverksmiljö, där höga hastighet är ett krav (hastigheter på 128 Gbps kan uppnås).

Synchronous Optical Networking (SONET) används för en rad olika applikationer

SONET SFP-moduler är kompatibla med SONET- och ATM-standarder som täcker datahastigheter från 155 Mbps upp till 2488 Gbps. De är tillgängliga för multimode (MM), short-reach (SR), mellan- och långdistansapplikationer.

SFP, SFP+, SFP28, SFP56 och SFP-DD moduler finns tillgängliga för alla olika typer av applikationer. Så letar du efter rätt SFP-transceiver till ditt nästa projekt, ta en titt på vår kundportalen där hela vårt sortiment finns, eller kontakta oss så hjälper vi dig.

 

Du kanske också är intresserad av...

 
Nordiskt TV-Bolag
Våra Produkter

Våra Produkter för Fiberoptiska Anslutningar

Det breda produktsortimentet ger oss möjlighet att erbjuda lösningar som är anpassade till kundens specifika krav. Vi kan garantera kompabilitet och hög kvalitet samt ge garantier då alla våra tillverkare är ISO-certifierade.

+ Läs mer
Channel Partner Services
Maximera möjligheterna och skapa affärer

Återförsäljarservice

Pro Optix erbjuder sina återförsäljare en rad olika tjänster som adderar värde och maximerar möjligheterna för ÅF att öka försäljningen. Värdeadderande tjänster för återförsäljare inkluderar nätverksdesign, testlabb för fiberoptiska lösningar, logistik- och leveranslösningar, marknadsföringsstöd med mera.

+ Läs mer
 

Prenumerera på nyhetsbrev