Följ oss på LinkedIn Phone icon Kontakta oss Optiska Nyheter Bli Kund

3 tips vid installation av MPO-lösningar

Multi-Fiber Push On (MPO)-lösningar är kända för sin snabba och enkla plug and play-installation. Alla MPO-kassetter, kablar och kontakter är testade på fabriken och redo att installeras direkt, denna lösning säkerställer kvaliteten och eliminerar behovet av svetsning på plats.

MPO-kontakter med 8, 12 eller 24 fibrer är vanliga i datacenterapplikationer (även kontakter med upp till 72 fibrer finns tillgängliga), vilket hjälper till att minska mängden rackutrymme. Dessa är också ideala för att migrera från 10G till 100G.

För att säkerställa att du får ut det bästa av din MPO-installation, finns det dock en eller två faktorer som du bör beakta för att vara säker på att du väljer rätt MPO-kablar och kontakter samt installerar dem korrekt.


Här hittar du viktiga fakta om MPO som hjälper dig vid val och installation:

1) Polaritet

Polaritet avser flödesriktningen, till exempel för en elektrisk ström eller, inom fiberoptik, riktningen ljuset strömmar genom en fiberoptisk kabel från en ände till en annan. Att ha korrekt polaritet är viktigt för att säkerställa att en utsänd signal är korrekt riktad till den mottagande utrustningen samt att det finns en kontinuerlig anslutning.

I fiberapplikationer, som till exempel 10G, är dataöverföringen dubbelriktad över två fibrer. Varje fiber ansluts till sändaren i ena änden och mottagaren i den andra änden. Med multifiber är det dock mer komplext att upprätthålla rätt polaritet. TIA-568-standarden täcker tre polaritetsmetoder, var och en med olika typer av MPO-kabel, som säkerställer att varje sändare är korrekt ansluten till mottagaren i andra änden. Vi kommer berätta mer om de tre olika metoderna senare i den här artikeln.

2) MPO-kontakter

MPO-kontakter har också specifika fysiska sammankopplingsstandarder att uppfylla. Till exempel finns en nyckel på ena sidan, och hur denna nyckel är placerad avgör kabelns polaritet. Dessutom indikerar en vit prick på ena sidan av kontakten att det är fiber #1.

MPO-kontakter består också av antingen en hane (två inriktningsstift) eller en hona (två inriktningshål). En MPO-anslutning görs alltså mellan en han- och honkontakt för att säkerställa en korrekt anslutning.

Gränssnitt på aktiv MPO-utrustning, såsom transceivers, är i uteslutande hanar, det innebär att alla MPO-trunkkabelanslutningar måste vara honor.

Installing MPO Solutions

3) MPO-anslutningsmetoder

Som nämnts tidigare finns det tre olika metoder/polaritetsscheman för att ansluta MPO-trunk- och patchkablar. Dessa definieras av TIA-568 Polaritet A, B och C.

Metod 1: Polaritet A

Polaritet A använder rak kabel, med neutral polaritet. Detta resulterar i att fibrerna i vardera änden av anslutningen har samma fiberposition. Med fibern i ena änden (X) i stift 1-position ansluter fibern till stift 1-position i den andra änden (Y).

MPO Polarity A

Metod 2: Polaritet B

Den andra metoden, polaritet B använder omvänd polaritet, vilket resulterar i att fiberpositionerna kastas om. Pin1 i ena änden (X) avbildas till Pin 12 vid den mottagande änden (Y), medan Pin 2 avbildas vid Pin 11 och så vidare. Se i diagrammet nedan.

MPO Polarity B

Metod 3: Polaritet C

Polaritet C är en av de nyare, och mindre vanliga standarderna. Här används parvis vändning som skickar Pin 1 i ena änden (X) till Pin 2 i andra änden (Y), och omvänt, med Pin 2 (Y) skickar till Pin 1 i den motsatta änden (X). Kontakter används för att bibehålla duplexintegriteten samtidigt som standardkassetter används. Obs. Denna anslutningsmetod kan endast byggas med mikrodistributionskabel (inte bandkabel).

MPO Polarity C

Slutsats

Med den mängd olika MPO-kablar som finns tillgängliga på marknaden är det viktigt att välja den som är bäst lämpad för just dina specifika behov. När rätt kabel väl har valts ger MPO en flexibel och snabb installation med plug-in-kassetter, kablar och kontakter som är testade på fabrik. Detta eliminerar installationstiden då du slipper lägga tid på att verifiera systemets prestanda. Med låga förlustnivåer, hög prestanda och tillförlitlighet är MPO-lösningar idealiska för datacenter, som vill öka nätverkskapaciteten och samtidigt minska mängden kablar. Men där flexibiliteten finns att enkelt utöka kapaciteten efter behov.

Installing MPO Solutions

Läs bloggen 5 skäl till att investera i MPO/MTP-kabelsystem >

 

Du kanske också är intresserad av...

 
Nordiskt TV-Bolag
Våra Produkter

Våra Produkter för Fiberoptiska Anslutningar

Det breda produktsortimentet ger oss möjlighet att erbjuda lösningar som är anpassade till kundens specifika krav. Vi kan garantera kompabilitet och hög kvalitet samt ge garantier då alla våra tillverkare är ISO-certifierade.

+ Läs mer
Channel Partner Services
Maximera möjligheterna och skapa affärer

Återförsäljarservice

Pro Optix erbjuder sina återförsäljare en rad olika tjänster som adderar värde och maximerar möjligheterna för ÅF att öka försäljningen. Värdeadderande tjänster för återförsäljare inkluderar nätverksdesign, testlabb för fiberoptiska lösningar, logistik- och leveranslösningar, marknadsföringsstöd med mera.

+ Läs mer
 

Prenumerera på nyhetsbrev