Följ oss på LinkedIn Phone icon Kontakta oss Optiska Nyheter Bli Kund

Användande av DAC-kablar i SAN, datacenter och högpresterande datormiljöer

Direct Attach Cables (DAC) av högprestandatyp är ett väldigt kostnadseffektivt och enkelt sätt att skapa anslutningar mellan olika typer av nätverksutrustning i ett Storage Area Network (SAN), ett datacenter eller en High-Performance Computing Environment (HPCE).


Vad är en DAC-kabel?

DAC-kablar består av end-to-end twinaxkablar i koppar. De levereras med en transceiver förmonterad i vardera änden och används för att skapa elektriska direktanslutningar mellan aktiva enheter. Även om koppar kan anses vara ett föråldrat material i dataöverföringssammanhang och allt fler går över till att använda fiberkablar så har DAC-kablarna stora fördelar när de används rätt: de är snabba och enkla att installera och ger relativt höga dataöverföringshastigheter (10G, 25G, 40G, 100G 400G) – till ett lågt pris.

Direct Attach CablesEftersom överföringen sker via koppartråd kan DAC-kablar endast användas för korta överföringsdistanser (0,5 till 15 meter) och köps i fasta längder med förmonterade transceivers. Detta gör DAC-kablar ideala för inkoppling för in-rack och inter-rack-anslutningar mellan routrar, servrar och switchar på samma eller närliggande rack. Bland DAC-kablarnas fördelar märks även låg energiförbrukning (<0,3 W) och låg latens.


Olika typer av DAC-kablar

Det finns olika typer av DAC-kablar på marknaden, däribland direkt, breakout, passiv och aktiv (de senare två stödjer aktiva och passiva switch-portar):

  • DAC-kablar av direkttyp skapar direktanslutningar mellan två portar.
  • DAC-kablar av breakout-typ gör det möjligt att ansluta en port till fyra andra. Exempelvis kan en DAC-kabel av breakout-typ användas för att ansluta en 40G QSFP+ transceiver till fyra stycken 10G SFP+ portar eller en 100G QSFP28-transceiver till fyra stycken 25G SFP28-portar.
  • DAC-kablar av passivtyp förbrukar ingen ström och används för elektriska direktanslutningar.
  • DAC-kablar av aktivtyp har elektronik i sina förmonterade transceivers som förstärker den överförda signalen, vilket ökar räckvidden något i jämförelse med DAC-kablar av passivtyp.
Direct Attach Cables

Det finns transceivers i ett flertal olika formfaktorer för montering på DAC-kablar, t.ex. SFP+, SFP28, QSFP+ och QSFP28.

Välj rätt AOC/DAC-kabel för ditt projekt på vår kundportal >

Var används DAC-kablar?

DAC-kablar används huvudsakligen för att anslutningar mellan aktiva enheter, t.ex. switchar, routrar, servrar och lagringsenheter, som befinner sig på samma eller närliggande rack.

DAC-kablar kan också användas för att öka livslängden på switchar och minska behovet av omfattande förändringar av befintlig infrastruktur.

Den viktigaste frågan i valet mellan olika typer av DAC-kabel är avståndet i förhållande till dataöverföringshastigheten: ju högre överföringshastighet, desto kortare kabel.

Exempelvis finns 100G DAC-kabel endast i längder upp till 5 meter, medan 10G DAC-kabel finns i längder upp till 10 meter.

Direct Attach Cables
DataöverföringshastighetFormfaktorTillgängliga längder
10GSFP+0.5m – 10m
25GSFP280.5m – 5m
40GQSFP+0.5m – 7m
100GQSFP280.5m – 5m

Fördelar med att använda DAC-kablar istället för fiberoptiska transceivers och kablar

I vilka fall är det bättre att använda DAC-kablar i stället för fiberoptiska kablar? DAC-kablar kan med fördel användas vid överföring av data över korta avstånd.

  • Kostnadseffektiva – det är alltid billigare att köpa en DAC-kabel än två fiberoptiska transceivers och tillhörande kablage. Beroende på önskad dataöverföringshastighet kan priset vara så lågt som hälften eller en tredjedel jämfört med motsvarande fiberoptiska alternativ.
  • Hållbara – eftersom DAC-kablar är twinaxkablar i koppar är de ytterst tåliga mot mekanisk åverkan. DAC-kabelns transceivers kopplas direkt in i portarna och skapar en stabil elektrisk anslutning.
  • Enkla att installera – DAC-kablarnas levereras med förmonterade transceivers och kan användas direkt.
  • Lägre energiförbrukning – passiva DAC-kablar förbrukar mindre ström än fiberoptiska transceivers.

Sammanfattning

DAC-kablar är den billigaste PTP-lösningen för höga dataöverföringshastigheter. DAC-kablar stödjer i princip alla switch-fabrikat på marknaden, liksom plug-and-play och byte under drift med fiberoptiska enheter. De används med fördel för att skapa flexibla och tillförlitliga lösningar som möter förändrade krav i datacentret.

Läs mer om vår optiska nätverksdesigntjänst >

 

Du kanske också är intresserad av...

 
Nordiskt TV-Bolag
Våra Produkter

Våra Produkter för Fiberoptiska Anslutningar

Det breda produktsortimentet ger oss möjlighet att erbjuda lösningar som är anpassade till kundens specifika krav. Vi kan garantera kompabilitet och hög kvalitet samt ge garantier då alla våra tillverkare är ISO-certifierade.

+ Läs mer
Channel Partner Services
Maximera möjligheterna och skapa affärer

Återförsäljarservice

Pro Optix erbjuder sina återförsäljare en rad olika tjänster som adderar värde och maximerar möjligheterna för ÅF att öka försäljningen. Värdeadderande tjänster för återförsäljare inkluderar nätverksdesign, testlabb för fiberoptiska lösningar, logistik- och leveranslösningar, marknadsföringsstöd med mera.

+ Läs mer
 

Prenumerera på nyhetsbrev