Följ oss på LinkedIn Phone icon Kontakta oss Optiska Nyheter Bli Kund

Var och när ska man använda AOC (Active Optical Cable)?

På ett liknande sätt som DAC-kablar (Direct Attach Copper), så erbjuder AOC-kablar (Active Optical Cable) en lösning med låg effekt för bandbreddskrävande fiberlänkar. AOC används därför vid längre avstånd än en DAC-kabel men ändå vid begränsade avstånd som internt i datacentret eller byggnaden.

Låt oss ta en djupare titt på Active Optical Cable för att förstå skillnaderna mellan AOC och DAC och vad du bör tänka på vid användning av denna kostnadseffektiva och snabbinstallerade kabellösning.

Active Optical Cable


Vad är Active Optical Cable?

Active Optical Cable är en aktiv optisk kabel med en allt-i-ett-lösning som består av en multimod optisk fiberkabel av fast längd, där transceivers är installerade i båda kabeländarna.

AOC-kablar finns i flertalet längder, från 1 meter upp till 300 meter och kan förses med SFP+, SFP28, QSFP+ och QSFP-DD transceivers (liksom break-out kablar) med hastigheter upp till 400G.

Active Optical Cable


Skillnaden mellan DAC och AOC

Både DAC och AOC är plug and play-lösningar som gör dem enkla och smidiga att installera. Det finns dock några skillnader som gör att de har lite olika användningsområden i datacentret.

DAC-kablar, består som namnet antyder av koppartråd, med två fasta transceivers, en i varje ände, medan Active Optical Cable består av multimode-fiber med fasta transceivers i varje ände. Tabellen nedan visar de viktigaste skillnaderna.

Funktion DAC AOC
Plug and Play
Kabelyp Twinax koppar Multimode OM3/OM4 fiber
Avstånd Begränsad räckvidd 0,5 till 15m (Rekommendation under 10m för bibehållen signalkvalitet) Räckvidd upp till 100m (Rekommendation max 30m)
Datahastighet Hastigheter upp till 800G Hastigheter upp till 800G
Energiförbrukning I princip noll. Passiva kablar <0,3W ~50 % av strömförbrukningen jämfört med 2 transceivers
Kostnad Lägst kostnad vid en punkt till punkt-lösning Mycket reducerad CAPEX jämfört med 2 transceivers och fiberpatchkabel
Formfaktorer som stöds SFP+/SFP28/QSFP+/QSFP28/QSFP-DD SFP+/SFP28/QSFP+/QSFP28/QSFP-DD
Passiv/aktiv Stöder både aktiva och passiva switchportar Stöder aktiva switchportar
EMI Påverkas av EMI EMI har ingen inverkan
Böjradie AWG 24 till 30 (högre värde betyder tunnare kabel och större böjbarhet). Tunnare och mindre böjradie. Låg vikt jämfört med DACs

Var kan man använda Active Optical Cable?

AOC-kablar, som DAC, ger datahastigheter på upp till 800G med ett liknande utbud av transceivers från SFP+ till QSFP28. AOC-kablar finns också tillgängliga för att stödja QSFP-DD.

Medan DAC-kablar används för att länka servrar och lagring till Top of Rack (ToR) switchar, brukar AOC-kablar användas för att ansluta End of Rack (EoR) switchar.

DAC-kablar är billigare än AOC-kablar, men de har en begränsad räckvidd på 10 meter, och deras tjocklek gör dem ibland svåra att installera i trånga utrymmen och hörn. I datacenter där det ofta finns begränsat utrymme för kablage är därför AOC-kablar idealiska. AOC är tillgängliga i fast längd på upp till 100 meter, dock ska man vara medveten om att de är tunnare och det kan finnas risk för skador och brott på kablar av längre längder. Idealiskt är därför att använda AOC på avstånd av 10-talet meter snarare än 100 meter. AOC kan även användas i miljöer med höga elektromagnetiska störningar (EMI), tack vare att ljussignaler är immuna mot EMI till skillnad från elektriska DAC kablar.

Fördelar med AOC

Jämfört med att köpa transceivers och kablar separat kan en investering i plug-and-play-lösningen AOC spara både tid och pengar. Du slipper att kapa fiber till rätt längd och koppla samman med transceivers, och då transceivrarna redan är anslutna finns (det inga svårigheter att hantera och bibehålla rena fiberändar).

AOC-kablar är idealiska i datacenter där överföring med hög bandbredd över längre avstånd behövs. De är enkla att installera och har den flexibilitet som krävs för att anpassa sig till trånga utrymmen.

Active Optical Cable

Läs mer om AOC-kablar >

 

Du kanske också är intresserad av...

 
Nordiskt TV-Bolag
Våra Produkter

Våra Produkter för Fiberoptiska Anslutningar

Det breda produktsortimentet ger oss möjlighet att erbjuda lösningar som är anpassade till kundens specifika krav. Vi kan garantera kompabilitet och hög kvalitet samt ge garantier då alla våra tillverkare är ISO-certifierade.

+ Läs mer
Channel Partner Services
Maximera möjligheterna och skapa affärer

Återförsäljarservice

Pro Optix erbjuder sina återförsäljare en rad olika tjänster som adderar värde och maximerar möjligheterna för ÅF att öka försäljningen. Värdeadderande tjänster för återförsäljare inkluderar nätverksdesign, testlabb för fiberoptiska lösningar, logistik- och leveranslösningar, marknadsföringsstöd med mera.

+ Läs mer
 

Prenumerera på nyhetsbrev