Följ oss på LinkedIn Phone icon Kontakta oss Optiska Nyheter Bli Kund

8 fakta angående passive WDM samt projektöverväganden

Eftersom kraven på bandbredd fortsätter att växa (video- och röstanslutningar, andra kritiska applikationer, big data och datalagring utgör alla sina egna krav på nätverket) är det oundvikligt att ignorera behovet av ytterligare länkar mellan olika platser. Så hur kan du hålla kostnaderna nere för fiberprojekt samtidigt som du uppfyller dessa nya krav?

Wavelength Division Multiplexing, även känt som WDM, som har varit den fiberteknik som teleoperatörer föredragit i årtionden har sett tekniska förbättringar och kräver inte längre stora, komplexa system. Det är heller inte lika dyrt som det en gång var. Olika WDM-konfigurationer finns nu tillgängliga som är lämpliga (och kostnadseffektiva!) för företag, datacenter och stadsnät och andra nätägare, såväl som omfattande tjänsteleverantörer.

Känner du dig fortfarande tveksam till att implementera WDM i ditt nästa projekt? Anser du fortfarande att det är komplicerat, eller har inte sett fördelarna med att maximera bandbredd – samtidigt som du sänker kostnaderna … läs vidare!


Grundprinciper…

 

01. Vad är Wave Division Multiplexing (WDM)?

Den tekniska principen som ger den förbättrade effekten av WDM är möjligheten att transportera olika dataströmmar (via olika våglängder) över ett enda fiberstrå. Om du jämför det med en ljuspuls som endast innehåller en dataström på en våglängd över ett fiberstrå, så kan du enkelt se de förbättringar som WDM medför. Flera dataströmmar kan skickas över samma fiber genom att tilldela varje dataström sin egen våglängd, utan störningar mellan strömmarna. Dataströmmar som sträcker sig från 100 Mbps till 400 Gbps kan skickas över sina egna fysiskt oberoende kanaler samtidigt som de möjliggör expansion och tillägg av fler kanaler.

02. När ska Coarse WDM (CWDM) och Dense WDM (DWDM) användas?

Båda kategorierna av WDM är effektiva lösningar för ökad bandbreddskapacitet men de har sina egna kanalkonfigurationer som kommer med både fördelar och nackdelar vilket beror på den miljö du planerar att använda dem i och vad för utmaningar ditt nätverk har. Den viktigaste skillnaden är att CWDM jämfört med DWDM ger en lägre densitet med en kortare räckvidd. CWDM distribueras vanligtvis upp till 80 km eller mindre där lägre kapacitet inte är ett problem, men där lägre kostnad istället för strömförbrukning/tillgänglighet är viktigt. CWDM har stöd för upp till 18 kanaler på ett enda fiberpar, med en nuvarande maximal hastighet på 100 Gbps.

DWDM ger däremot högre densitet, mycket högre bandbredd och med mer exakta lasrar. När passiva lösningar inte kan ge den nödvändiga räckvidden kan DWDM förstärkas för att ge mycket längre räckvidd, men då till en högre kostnad och teknisk komplexitet. De kan dock användas samtidigt sida vid sida i samma system för att ge extra flexibilitet och kapacitet vid behov.

Med DWDM kan en använda 40, 80 eller till och med 96 kanaler på samma fiber, vilket gör att stora mängder data kan skickas genom det högre antalet tillgängliga våglängder. Med de transceivers som för närvarande är tillgängliga kan DWDM nå hastigheter på 400 Gbps per våglängd. DWDM är det bästa valet för fjärrkommunikation från 120 km och uppåt med förmågan att använda optiska förstärkare, och när de förstärks av Erbium Doped-Fibre Amplifiers (EDFA) kan de skicka stora mängder data över avstånd på upp till tusentals kilometer.

CWDM eller DWDM – Vad är skillnaden? >

Passive WDM

 

03. Så här fungerar WDM-transceivers

Transceiverns roll är att konvertera elektriska signaler från dess värdutrustning till optiska signaler som ska sändas via fiber. Varje signal omvandlas till en specifik ljusvåglängd med en unik färg. Nya kanaler (med nya våglängder) kan läggas till utan att påverka befintlig trafik, och en blandning av data som transporteras med olika hastigheter kan transporteras över ett enda fiberstrå från ett fiberpar samtidigt. Naturligtvis bör ditt val av CWDM eller DWDM för din transceiver matcha din multiplexer. Anslutning av WDM-tranceivers till WDM-multiplexer sker via LC- eller CS-kablar, där WDM-transceivers är inrymda i en switch eller router. Läs mer om WDM transceivers >

Passive WDM

 

04. Mux och Demux – Hjärtat i systemet

När datasignalerna har konverterats till specifika våglängder är det WDM-multiplexer (även känd som en mux) som verkar som hjärtat i systemet. Mux kombinerar (multiplexerar) de individuella kanalerna till en ljusstråle som innehåller alla våglängder och överför den på en optisk fiber. I den andra änden av fibern separerar (demultiplexar) demultiplexern (även känd som en demux) de olika våglängderna ut i de enskilda kanalerna.

Simplex- eller duplexmuxar kan användas. En typisk WDM-multiplexer innehåller både en mux och en demux – du behöver vanligtvis bara en ”multiplexer”-box i vardera ände av din singelfiber eller fiberpar – för installation tillsammans med WDM-transceivers. En enkel och icke-komplicerad prognos.

Passive WDM

 

Fullt nyttjande av WDM i dina framtida projekt…

 

05. Öka optisk densitet på ett kostnadseffektivt sätt

Optisk trafik skickas oftast med hjälp av ett fiberpar, med en fiber som sänder data och den andra som tar emot data. Om du bara har ett enda fiberstrå tillgängligt så kan du med WDM skicka flera dataströmmar i båda riktningarna. Detta möjliggör 9 CWDM-kanaler att skickas på ett enda fiberstrå (detta är även möjligt med DWDM, men dock inte vanligt). En CWDM-multiplexer med dubbla fibrer kan även tillåta upp till 18 kanaler över ett fiberpar, vilket ger fantastisk kanalutvidgning. Idag kan upp till 96 DWDM-kanaler skickas samtidigt över samma fiberpar, med bara 1 U (höjdenhet) med ultrahög densitet.

Med standard-, högdensitets-, nästa generations högdensitets- och ultrahögdensitetslösningar på marknaden finns det alternativ som kan tillfredsställa alla möjliga behov av bandbredd, utan stor skillnad i kostnad mellan dem. Det ger dig även möjligheten att överväga en reducering av höjdutrymme under ditt nästa projekt!

06. Hur mycket höjdutrymme kan du spara?

Ju högre densitet för WDM-lösningar u väljer, desto fler kanaler kan du passa in i ett 1U-chassi. Du kan till exempel ha 3 x 40 kanals DWDM-kassetter i 1U. Eftersom varje kassett är avsedd för ett fiberpar kan du till exempel organisera din fiber för norr, öst och väst i ett chassi om du är en telekomleverantör. Med andra ord – du kan nå ut till 3 siter med 40 kanaler vardera, enkelt och kostnadseffektivt, och spara utrymme. Kom ihåg att du kan skicka data i båda riktningarna med WDM-multiplexing, så det är perfekt om du vill spara inom ditt nätverk eller behöver tilldela mer till viktiga applikationer och tjänster.

Passive WDM

07. Hantera skalbarhet och flexibilitet på ett enkelt sätt

För operatörer är fördelarna som WDM ger att kunna dela och dedikera kanaler mellan många fler kunder. Samma gäller för organisationer där fördelarna är tydliga genom delning av kanaler mellan avdelningar för att på så sätt klara av ökat antal applikationer, videos och stor databehandling. Koppla ihop denna ökade densitet med en rad olika modulära lösningar, som snabbt kan passas in, tillsammans med de traditionella fasta 1U-lösningarna, och du har möjlighet att skala och utöka kapaciteten otroligt snabbt och enkelt, nu och som förberedelse för framtida behov – skapande av nya webbplatser eller expansion när det behövs. Det är enkelt att uppgradera (tillsammans med välbehövlig vårstädning och hushållning).

 

08. Reducera elkonsumtion och öka robusthet med passive WDM

Passive WDM-teknik har inga rörliga delar, tranceivern finns i switchen och uttaget från tranceivern ansluts till multiplexern för att omfördela signaler. Utan rörliga delar eller behov av kylning är passive WDM-multiplexing enkel att implementera och är kostnadseffektiv inom energiförbrukning – en utmärkt lösning för omfattande nätverk av teleoperatörer och samlokaliseringsföretag.

 

I sammanfattning…

Passive WDM-multiplexing ger dig nu möjligheten (oavsett om du hanterar ett företags- eller operatörsnätverk) att maximera kapaciteten i din fiberinfrastruktur. Det är kostnadseffektivt så att du enkelt kan expandera ditt nätverk utan att behöva lägga till ytterligare svartfiber.

Kontakta Pro Optix WDM-specialistteam för att diskutera ditt projekt >

 

Du kanske också är intresserad av...

 
Nordiskt TV-Bolag
Våra Produkter

Våra Produkter för Fiberoptiska Anslutningar

Det breda produktsortimentet ger oss möjlighet att erbjuda lösningar som är anpassade till kundens specifika krav. Vi kan garantera kompabilitet och hög kvalitet samt ge garantier då alla våra tillverkare är ISO-certifierade.

+ Läs mer
Channel Partner Services
Maximera möjligheterna och skapa affärer

Återförsäljarservice

Pro Optix erbjuder sina återförsäljare en rad olika tjänster som adderar värde och maximerar möjligheterna för ÅF att öka försäljningen. Värdeadderande tjänster för återförsäljare inkluderar nätverksdesign, testlabb för fiberoptiska lösningar, logistik- och leveranslösningar, marknadsföringsstöd med mera.

+ Läs mer
 

Prenumerera på nyhetsbrev