Följ oss på LinkedIn Phone icon Kontakta oss Optiska Nyheter Bli Kund

10 Användbara fakta om MPO MTP kabelsystem

Tekniska överväganden i ert MPO/MTP projekt

 
MPO MTP Cabling

MPO/MTP kabelsystem utvecklades runt 1996 och har sedan dess utvecklats för fokus mot datacentermiljö.

Här har ni 10 användbara fakta som kan vara bra att känna till om MPO/MTP teknologin:

 

01. MPO och MTP

MPO är en fiberoptisk kontakt – MPO står för “Multi-fiber Push On” som ursprungligen utvecklades och licensierades av NTT Group. Licensiering ledde till flera varianter av MPO och MTP®, vilket betyder ”Multi-Fiber Termination Push-on” och är varumärkesskyddat av US Conec för deras MPO-kontakt MTP gav en viss extra funktionalitet i jämförelse med MPO under de tidiga utvecklingsåren. Under åren har emellertid skillnaderna mellan de två typerna av kontakter i princip raderats. Många MPO-kontakter erbjuder nu samma prestanda eller till och med bättre prestanda än MTP.

 

02. MPO eller MTP kontakt? (SNAP conformance)

MPO- och MTP-kontakter är 100% kompatibla och utbytbara. MPO- och MTP-kontakter överensstämmer båda med SNAP (formfaktor och multiplex push-pull-koppling) och är helt kompatibla med IEC-61754-7 och TIA-604-5 (FOC155).

 

03. Vad är en MPO/MTP kabel?

MPO / MTP-kablar består av kontakter och optiska fibrer redo att kopplas in och är mer flexibla och mindre än traditionella fibertrunk-kablar, vilket kan leda till trånga och svårmanagerade miljöer. En enda MPO / MTP-kabel kan sammanföra 8, 12, 16, 24 eller 32 fibrer i samma kontakt, vilket möjliggör upp till 144 fibrer i ett enda 1U-chassi med LC-kontakter. MPO / MTP-kablar finns i multimode, utformade för situationer med hög bandbredd / kort räckvidd, och singelmode, vilket är optimerat för dataöverföring på längre avstånd.

 

MPO MTP Cabling

 

04. Koppla samman Male och Female

MPO-kablar kan ha male-kontakter (två stift) eller hon-kontakter (två hål). För att säkerställa korrekt ihop koppling kan anslutningar endast göras mellan male- och female-kontakter. Det finns adaptrar för att konvertera male till female och vice versa, om det behövs. Som generell regel vad gäller male och female så kan man lägga på minnet att kontakterna på Transceivern vanligtvis är manliga, så vid anslutning måste MPO-kabeln vara female i andra änden utan stift.

 

MPO MTP Cabling

 

05. Färgkodning av kabel

För att skilja mellan olika typer av kablar, till exempel, singlemode och multimode, och specifikationer (OS1, OS2, OM3, OM4, OM5) är MPO / MTP-kabelns hölje färgkodade. Kablar i singlemode är gula. När ni konfigurerar med singlemode, kontrollera alltid om det är OS1 eller OS2 för att säkerställa att ni valt rätt. Multimodekablar är färgkodade i aqua (gäller både OM3 och OM4) och limegrönt för OM5. För att undvika förvirring mellan OM3 och OM4 introducerades violettfärgade kontakter för OM4 i Europa av tillverkare och denna färg har även börjat antas i USA.

 

MPO MTP Cabling

 

06. Olika MPO/MTP kablar

Det finns massa olika typer av konfigurationer av MPO / MTP-kablar. Ibland kallas de ”patch” -kablar, som vanligtvis används för att koppla samman utrustning back to back, här har vi en MPO /MTP-kontakt i båda ändar och de finns med 8 fiber upp till 32 i samma kabel. Breakout-kablar har en MPO/MTP female / malekontakt i ena änden och 4/6/8/12/16 duplex LC / FC / SC / ST-kontakter i den andra. Trunkkablar har samma design som MPO/MTP ”patch” -kablar, men samlar flera kablar i en samlad kabel därmed kallad trunk och avslutas med MPO / MTP-kontakter i båda ändar och kan specificeras helt efter önskemål.

 
 

07. Mer än bara kablar…

MPO / MTP-system innehåller också olika kassetter som bygg ihop i chassin med 4 eller 12 slots chassin. Kassetterna finns i två olika storlekar – mini eller standard och vanligtvis är det 8, 12 eller 24 fiber i en kassett. Det går att få kassetterna med LC eller SC kontakter på ena sidan och MPO/MTP på ena sidan eller MPOT/MTP på bägge sidor. Genom att bygga med MPO/MTP så får vi fler portar och fiber på 1U rackutrymme och det är lättare att installera än att använda traditionell fiber. En MPO/MTP installation är färdig att installeras helt utan svetsning av fiber och samtliga kontakter kommer med mätprotokoll så att vi på förhand vet hur långa länkar vi kan koppla upp med tänkt utrustning. Dessutom så kan man med enkla medel uppgradera en installation och växa en lösning successivt.

 
 

08. Viktigt att du vet hur det skall installeras

Det finns olika sätt att installera kablar på. Den första metoden polaritet A använder en så kallad rak kabel (ofta kallad 10G MPO / MTP-kabel) i en ”Key-up to Key-down” -position. Rak kabel har neutral polaritet och används för att förlänga befintliga MTP-patch- och stamkablar. Den andra metoden polaritet B använder crossover-kabel (ibland kallad 40/100G MPO / MTP-kabel) som har ”vänt” polariteten i en ”Key-up to Key-up” -position. Det rekommenderas inte för att förlänga befintliga patchoch trunk-kablar men kan användas för att ansluta direkt mellan en 40/100G Transcevier. Den tredje metoden polaritet C som är mindre vanligt använder parvis vända fiberpar och används för att upprätthålla fiberparen medan du fortfarande använder standardkassetter.

 

09. Rengöring av MPO /MTP

Efter installation (såväl som under installation och uppgraderingar) är underhåll och rengöring av yttersta vikt för att säkerställa att smuts och damm inte sätter stopp för MPO / MTP-kontakterna och därmed påverkar överföringskvaliteten och potentiellt leda till nätverksfel. Tillsammans med torra rengöringsservetter finns penn- och kassettverktyg (som Senko Smart Cleaner MPO och Smart Cleaner Cassettes) tillgängliga för att säkerställa att damm, olja och annat skräp avlägsnas från kontakten utan att skrapa eller repa ändytan.

Smarta rengöringsverktyg >

 

10. Fördelar med MPO/MTP

MPO / MTP-lösningar är idealiska för större datacenter miljöer där högre prestanda och högre densitet är ett krav. Med MPO / MTP-kablar kan datacenter uppnå en hög densitet och möjliggöra högre hastigheter utan att hantera risken och komplexiteten vid svetsning på plats. MPO / MTP-lösningar kräver betydligt mindre kabeldragning, vilket i sin tur gör det lättare att hantera kablar för rack och påskynda installationen, men säkerställer också att det finns mindre kablar som stör kylningen. Eftersom det är helt modulärt är det också mycket snabbare och lättare att utöka kapaciteten när kraven förändras eller lösningen behöver byggas ut. Enkelheten kommer definitivt också spara pengar på sikt.

 

Om du har ett MPO / MTP-projekt som du vill diskutera, tveka inte att kontakta Pro Optix-teamet >

Sök i Pro Optix Kundportal bland alla MPO / MTP-produkter här >

Läs mer om MPO / MTP här >

 

Du kanske också är intresserad av...

 
Nordiskt TV-Bolag
Våra Produkter

Våra Produkter för Fiberoptiska Anslutningar

Det breda produktsortimentet ger oss möjlighet att erbjuda lösningar som är anpassade till kundens specifika krav. Vi kan garantera kompabilitet och hög kvalitet samt ge garantier då alla våra tillverkare är ISO-certifierade.

+ Läs mer
Channel Partner Services
Maximera möjligheterna och skapa affärer

Återförsäljarservice

Pro Optix erbjuder sina återförsäljare en rad olika tjänster som adderar värde och maximerar möjligheterna för ÅF att öka försäljningen. Värdeadderande tjänster för återförsäljare inkluderar nätverksdesign, testlabb för fiberoptiska lösningar, logistik- och leveranslösningar, marknadsföringsstöd med mera.

+ Läs mer
 

Prenumerera på nyhetsbrev